OPEN MONUMENTENDAG 2022 (10 en 11 september)

Vanwege de restauratie van het pand door Hendrick de Keyser Monumenten is het Huis Jan de Jong niet open voor publiek op Open Monumentendag. Fred Humblé, bestuurslid van de Jan de Jong Stichting en architect, houdt in de voormalige Emmaüs priorij in Maarssen, gebouwd door Jan de Jong, een lezing over Bossche School Bouwen en Jan de Jong. U kunt zich hiervoor aanmelden op de website van Buitenplaats Doornburgh: Buitenplaats Doornburgh - kunst en wetenschap in een unieke omgeving
Wij hopen van harte u dit jaar in Doornburgh-Maarssen te ontmoeten en - zodra het Museumhuis Jan de Jong in Schaijk open is voor publiek - u in Schaijk te ontvangen.

Actueel > Rondleiding Open Monumentendag zaterdag en zondag 11 en 12 september

Op zaterdag en zondag 11 en 12 september 2021 is Huis Jan de Jong open voor publiek. Op beide dagen zijn rondleidingen die starten om 11 uur en om 14 uur. Elke groep bestaat uit ongeveer 15 deelnemers. Vriendelijk verzoek uw interese te mailen, met uw voorkeurstijdstip, naar mw. Bloemers e-mail: schaijk.yvonne@travelxl.nl. U ontvangt van haar bericht over het tijdstip dat u welkom bent.

Rondleiding zaterdag 19 juni Dag van de Architectuur

Op zaterdag 19 juni 2021, de Dag van de Architectuur, worden twee rondleidingen gegeven in Huis Jan de Jong. Voor de tweede rondleiding, om 13.30 uur, zijn nog plaatsen vrij. Vriendelijk verzoek uw interesse te mailen naar: info@jandejongstichting.nl. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers.

In Memoriam: Hilde de Haan (1949 - 2021)

Maandag 8 februari is op 71-jarige leeftijd architectuurcriticus en journalist Hilde de Haan overleden. Ze schreef bijna dertig jaar lang voor de Volkskrant en heeft tal van boeken op haar naam staan. De Haan was in de jaren zeventig en tachtig een van de weinige vrouwelijke stemmen in de architectuurkritiek. Ze had geen achtergrond in bouwkunde, maar in de psychologie. Dat kleurde haar stem. Haar voorliefde voor de verstilde en esthetische ruimtelijke opvattingen van de Bossche School, met Dom Hans van der Laan als belangrijkste representant, werd indertijd door de goeddeels modernistisch georiënteerde beroepsgroep niet altijd begrepen.

De Haan zou samen met Haagsma uitgroeien tot een autoriteit op het gebied van het plastische getal, een theorie over ideale maatverhoudingen door Dom van der Laan. Het is een lastig leerstuk dat, net als de gulden snede, tracht te komen tot een mathematisch beredeneerde harmonieleer. Maar De Haan ‘kraakte’ de geheime code van het plastische getal als een van de auteurs van een lijvige monografie over Jan de Jong, de belangrijkste leerling van Dom van der Laan. Want ze herkende ze de ambitie van een architect die ruimte voor mensen wil ontwerpen, in plaats van een object. Het boek over De Jong inspireerde jonge architecten om de ideeën van de Bossche School te bestuderen. ‘Sinds de crisis zie je dat men weer teruggaat naar de basis van de architectuur. En dat is precies waar de Bossche School goed in was: pure bouwkunst, waar alles gaat om de ruimtelijke beleving’, zei ze in 2015.


Actueel > Jaarrekening 2020

De jaarrekening over het jaar 2020 is goedgekeurd door het bestuur. De publieksversie is via de volgende link te bekijken: hier.

Actueel > Jaarrekening 2019

De jaarrekening over het jaar 2019 is goedgekeurd door het bestuur. De publieksversie is via de volgende link te bekijken: hier.

Actueel > Huis Jan de Jong gesloten i.v.m. renovatie

In verband met de algehele renovatie van Huis Jan de Jong kan het huis tot medio 2021 niet bezocht worden.

Archief > Huis Jan de Jong op TV bij Binnenstebuiten

Op woensdag 20 november 2019 werd in het programma Binnenstebuiten uitgebreid aandacht gegeven aan Huis Jan de Jong. Bekijk de uitzending hier terug.

Archief > Huis Jan de Jong geopend tijdens Open Monumentendag 2020

Ondanks onderstaande melding dat er geen rondleidingen zijn tot 2021 is er een (eenmalige) rondleiding op zaterdag 12 september 2020 in het kader van de Open Monumentendag. De rondleiding is 'op 1,5 meter afstand' en er is plaats voor maximaal 15 deelnemers. De rondleiding start om 12 uur. U kunt zich opgeven door tot uiterlijk zondag 6 september een e-mail te sturen naar: liesbeth.de.jong17@gmail.com.

Op 7 september ontvangt u bericht of u tot de 15 aanmeldingen behoort (volgens het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt).

Info over de Open Monumentendag vindt u hier.

Archief > Open Monumentendag 14 + 15 september 2019

Huis Jan de Jong is op zaterdag 14 en zondag 15 september in het kader van Open Monumentendag vanaf 11.00 uur voor het publiek geopend. Het huis kunt u alleen bezoeken via de speciale rondleiding. De rondleiding – voor maximaal 20 personen – start drie keer per dag en duurt ongeveer een uur. U moet zich opgeven door uiterlijk zondag 8 september een e-mail te sturen naar: info@jandejongstichting.nl

In verband met de planning, vermeldt de DAG en het TIJDSBLOK dat uw eerste en tweede voorkeur heeft, en uw NAAM en het AANTAL deelnemers. Tijdsblok 1: 11.00–12.00 uur, tijdsblok 2: 12.30–13.30 uur, tijdsblok 3: 14.30–15.30 uur. Uiterlijk maandag 9 september ontvangt u een e-mail waarin wordt aangeven wanneer u bij Huis Jan de Jong wordt verwacht.

Meer info over de Open Monumentendag vindt u hier.

† In hoc signo vinces

Maandag 29 juli van het jaar 2019 is in haar woonhuis te Schaijk in de Heer overleden Riek de Jong-de Groot in het 102de jaar van haar leven. De uitvaart vond plaats op zaterdag 3 augustus in de kerk van de Heilige Kruisvinding te Odiliapeel.

Copyright 2014 Thijs Wolzak

Archief > Utrechts Nieuwsblad: Een bakstenen blokkendoos als klooster

Op donderdag 13 juni 2019 verscheen in het Utrechts Nieuwsblad een artikel over het klooster in Maarssen en de tentoonstelling 'Een Huis voor de Geest' (PDF) van Peter van de Vusse.

Archief > Boek: Jan de Jonghuis

Op donderdag 27 juni zag Riek de Jong-de Groot de eerste opzet voor het boek over Huis Jan de Jong (1968, Schaijk). In november 2019 wordt het gepubliceerd door Architectura et Natura. De foto’s van het huis zijn gemaakt door Kim Zwarts (R), de grafische vormgeving van het boek is in handen van Ricky Rijkenberg (L).

Teksten (Nederlands/Engels): Carolien Voet en Hilde de Haan.Archief > Tentoonstelling 'Een Huis voor de Geest: architectuur van Dom Hans van der Laan en Jan de Jong'

Van 17 mei tot en met 1 september 2019 is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de tentoonstelling ‘Een Huis voor de Geest’ te bezichtigen, over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. De priorij op Doornburgh is een indrukwekkend voorbeeld van deze architectuurstroming en hierdoor een extra bijzondere setting voor deze tentoonstelling, die tot stand is gebracht in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut. Meer info vindt u hier.

Archief > De Volkskrant: Hiske Versprille eet bij De Zusters

Bij De Zusters in Maarssen kan drie keer per week worden aangeschoven in het klooster van Jan de Jong. Lees het artikel van Hiske Versprille hier.

Archief > Dag van de Architectuur 15 + 16 juni 2019

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni is het Jan de Jonghuis in het kader van de Dag van de Architectuur geopend van 11u tot 15u voor publiek. Iedere anderhalf uur vindt een rondleiding plaats voor max. 20 personen en de laatste rondleiding begint om 14u. U moet zich opgeven door uiterlijk zondag 9 juni een e-mail te sturen naar: info@jandejongstichting.nl

U dient uw naam en het aantal deelnemers opgeven, en i.v.m. de planning, de dag en het tijdsblok dat uw eerste en tweede voorkeur heeft. Tijdsblok 1: 11.00-12.00u, tijdsblok 2: 12.30-13.30u, tijdsblok 3: 14.00-15.00u. U ontvangt op maandag 10 juni een mail waarin wordt aangeven wanneer u bij Huis Jan de Jong verwacht wordt.

Meer info over de Dag van de Architectuur vindt u hier.

Archief > Tentoonstelling 'Jan de Jong in Someren'

Van 18 maart tot 1 juli 2019 is in het gemeentehuis van Someren een expositie te zien over de Bossche School en Jan de Jong, de architect van het gemeentehuis. Op 9 april om 20.00u wordt er in de raadszaal een lezing gehouden over de Bossche School door Paul Bouw van De Loods architecten en adviseurs. Meer info vindt u hier.

Archief > Rijksmonumentstatus voor Jan de Jonghuis

Op woensdag 21 februari 2018 heeft het Jan de Jonghuis officieel de status van rijksmonument verkregen. Namens minister van OCW Ingrid van Engelshoven overhandigt RCE-directeur Susan Lammers hier het rijksmonumentenbordje aan Carlo Huijts, directeur van Vereniging Hendrick de Keyser. Meer info vindt u hier.

Copyright Margreet Nijman

Archief > Vereniging Hendrick de Keyser verwerft het huis van architect Jan de Jong

Met steun van de Jan de Jong Stichting, die zich inzet voor het behoud en de studie van de architectoinische erfenis van Jan de Jong en de familie De Jong is het huis van de architect nu gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser. Meer info over de verwerving vindt u hier.

Archief > Monografie Jan de Jong te koop

Eind 2014 verscheen het tweede deel van de kloeke monografie over Jan de Jong. De monografie omvat twee afzonderlijk gebonden delen van elk 272 pagina’s en omvat:

- een beschrijving hoe De Jong de theorie van Van der Laan tot zich nam;
- de herinneringen van ir Wim Ramselaar bi aan Jan de Jong
  (medewerker in de jaren zestig op het bureau van De Jong);
- een reconstructie van de stedebouwkundige theorie;
- een analyse van een selectie van De Jongs belangrijkste werken;
- een complete werkenlijst; en
- een selectie uit de denkbeelden van De Jong over architectuur en stedenbouw.

Beide delen zijn verkrijgbaar via de Jan de Jongstichting. Mocht u geinteresseerd zijn in de monografie, stuurt u dan een mail naar: info@jandejongstichting.nl

Archief > lancering Pinterest profiel Jan de Jong
Archief > Pompeï in Drunen: de aula van Jan de Jong in Drunen in Brabant Cultureel

In het recente nummer van Brabant Cultureel wordt de aula in Drunen van Jan de Jong besproken. Lees hier het volledige artikel: Brabant Cultureel 6/15.

Archief > ArchitectuurNL publiceert over monografie Jan de Jong

In het recente nummer van ArchitectuurNL wordt het werk en de monografie van Jan de Jong besproken. Lees hier het volledige artikel: ArchitectuurNL 4/15 (PDF).

Archief > Local Heroes #13 Jan de Jong + excursie

Een nieuwe internet-publicatie is verschenen over Jan de Jong geschreven door Hilde de Haan. De publicatie verschijnt in de serie Local Heroes, een initiatief van Office Winhov, en is hier te lezen. In het kader van de publicatie organiseren Winhov en Hilde Haan zondag 13 september een excursie langs gebouwen van Jan de Jong. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar: office@winhov.nl

Archief > Woning te huur

Een op het complex gelegen vrijstaande woning komt vrij voor bewoning op 1 december 2014. Verhuur van de woning volgens de Leegstandswet is dan mogelijk tot 1 februari 2017. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de Stichting.

Archief > Workshop werken en ontwerpen met het Plastische Getal

Er zijn nog slechts 4 plaatsen beschikbaar voor de exclusieve workshop 6 juni aanstaande in het Jan de Jonghuis. Na deze workshop kunt u de basisprincipes van deze ontwerpmethode toepassen. Ben je geinteresseerd, klik dan hier voor meer info en schrijf je in door een mail te sturen naar: info@jandejongstichting.nl

Archief > Pecha Kucha Eindhoven #16 over Jan de Jong

Op 12 maart vertelt Paul Bouw in 20 x 20 seconden over Jan de Jong en zijn huis tijdens Pecha Kucha in het Temporary Arts Centre in Eindhoven. Toegang is gratis en de presentaties beginnen om 20.20u.

Archief > Jan de Jonghuis opgenomen in publicatie 'Total Design: Architecture and Interiors of Iconic Modern Houses'

Celebrating the ultimate masterpieces of modernist design, from the Arts and Crafts movement up to the twenty-first century, Total Design offers an intimate tour of houses conceived as complete works of art. Each of the spectacular houses making up Total Design demonstrates how an architect realized a unifying vision through all aspects of design—architecture, furniture, fittings, decorative objects, color, and gardens. Presenting masterpieces of modern architecture conceived as complete works of art inside and out, author George H. Marcus, a veteran chronicler of modernist design, delivers a highly accessible tour of the creations of some of the twentieth century’s greatest architects and designers, including Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe, Alvar Aalto, Eero Saarinen, Charles Rennie Mackintosh, Gio Ponti and Jan de Jong. Together these masterworks of design offer a stunning survey of the many modes of modernist design, from the inventive refinement of Pierre Chareau to the colorful Nordic forms of Finn Juhl to the twenty-first-century expressionism of Daniel Libeskind.

Archief > NRC Handelsblad Buitenkijken

Op zaterdag 23 augustus 2014 verscheen in het NRC Handelsblad in de serie Buitenkijken een artikel met foto (PDF) van fotograaf Thijs Wolzak over de binnenplaats van het Jan de Jonghuis.

Archief > twee gebouwen Jan de Jong in NAi010 publicatie 'Monumenten van de wederopbouw in Nederland 1940-1965'

Het overzichtswerk Monumenten van de Wederopbouw in Nederland 1940-1965 | Opbouw en optimisme toont bijna tweehonderd iconische bouwwerken uit de wederopbouwperiode. Twee gebouwen ontworpen door Jan de Jong - de kerk in de Odiliapeel en het kloostercomplex in Maarssen - maken onderdeel uit van deze bijzondere selectie en verkregen in 2013 de status van rijksmonument.

Een groot aantal vroeg-naoorlogse bouwwerken is inmiddels gesloopt of onherkenbaar veranderd. Gelukkig groeit de waardering voor de architectuur en stedenbouw uit de jaren 1940, 1950 en 1960. Terecht, want dit boek laat zien dat deze iconen van vernieuwende architectuur verfijnder zijn dan menigeen denkt.

Archief > Studiedag Jan de Jong in Tilburg

Op zaterdag 13 december 2014 organiseren de Jan de Jongstichting en Architext een exclusieve studiedag ‘Jan de Jong – pionieer van het plastische getal’ in het Factorium te Tilburg. Klik hier voor meer info.

Entree bedraagt €10 per persoon en €5 voor sponsoren van de monografie Jan de Jong en studenten (op vertoon van hun collegekaart). Er zijn slechts 200 plaatsen, reserveren is mogelijk via: info@jandejongstichting.nl

Archief > architectuurwandeling Grave

Zondag 12 januari organiseert het Graafs Museum een architectuurwandeling door de binnenstad van Grave. Frank Haans, directeur van Monumenten Advies Bureau in Nijmegen en tevens vrijwilliger bij het Graafs Museum, geeft een korte inleiding op deze wandeling in het Graafs Museum. De huidige tentoonstelling over Jan de Jong is de aanleiding om deze architectuurwandeling te organiseren. Panden van Jan de Jong vormen slechts een klein gedeelte van de eeuwen aan bouwkunst in de binnenstad van Grave. Met behulp van de expertise van Frank Haans staan de deelnemers aan deze architectuurwandeling stil bij bouwkunst door de eeuwen heen, van 1400 tot 1980 passeert de revue tijdens deze wandeling. Na de korte inleiding in het museum (aanvang 14.15 uur) neemt aansluitend Frank Haans de bezoekers mee de binnenstad in voor een wandeling van circa 1,5 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Actueel > lezing Hans van der Laan

De leermeester van Jan de Jong was dom Hans van der Laan, hij was degene die destijds de architectuurcursus voor kerkgebouwen organiseerde waar Jan de Jong zijn inspiratie voor de Bossche School vond. Op zondag 2 februari komt Hans van der Laan, de neef van dom Hans van der Laan en zelf ook architect, naar het Graafs Museum om een lezing (14.00 uur) over zijn oom en de Bossche School te houden. Deze Hans van de Laan is ook architect en nam destijds het architectenbureau over van zijn vader en de broer van zijn vader (dom Van der Laan).

Aanmelding is niet verplicht maar het museum zou het prettig vinden u even belt naar (0486) 47 59 48 om te laten weten dat u komt.

Archief > tentoonstelling Graafs Museum in Grave

Van 3 november 2013 tot en met 2 maart 2014 organiseert het Graafs Museum de tentoonstelling Jan de Jong: de Bossche School in Grave.

De tentoonstelling over het werk van Jan de Jong laat naast tekeningen en foto's van zijn werk in Grave ook door hem ontworpen meubelen en woonaccessoires zien. Ook tekeningen van Frits Schütz, waarvoor Jan de Jong gewerkt heeft, worden getoond naast bouwdozen waarme het plastische getal geoefend kon worden. Verder is er een film te zien waarin mevrouw de Jong over haar man en hun huis in Schaijk vertelt. Jan de Jong ontwierp niet alleen dit bijzondere huis maar ook het meubilair, de lampen en de deurkrukken.

Als u door de stad Grave loopt kunt u zowel in de oude stad als in het nieuwere rode- en blauwe dorp (zo genoemd naar de kleur van de daken) op diverse plaatsen door Jan de Jong ontworpen huizen zien. In het museum is een gratis kaart verkrijgbaar waarop de locaties van door Jan de Jong ontworpen panden zijn aangegeven.

Archief > AFFR 2013 selecteert film 'Uitzicht voor de geest'

De film over het Jan de Jonghuis wordt zondag 13 oktober om 13.00u vertoond tijdens het Architectuur Film Festival in Rotterdam. Het woonhuis van architect Jan de Jong in Schaijk is een zuiver voorbeeld van Bossche School architectuur. De film is een portret van zijn weduwe die al 50 jaar in het huis woont. En dat vraagt feitelijk een grote toewijding aan die architectuur. Mevrouw de Jong doet dit met alle plezier en zelfs haar kleding is geheel in stijl; �ik heb het hem gegund�. Voor meer info zie de website van het AFFR 2013.

Ook zal de film donderdag 28 november om 19.30u vertoond worden in FASadE, het architectuurcentrum van Amersfoort. Hilde de Haan zal hierbij een inleiding verzorgen.

Archief > Deurstijl produceert deurbeslag Jan de Jong

Jan de Jong heeft tijdens de bouw van zijn eigen woonhuis in Schaijk tevens bijpassend meubilair, lampen en prachtige deurkrukken ontworpen. Tot voor kort bestonden er slechts 8 stel van deze deurkrukken maar deze zijn nu door DeurStijl Projecten in productie genomen. Klik hier voor meer informatie: deurstijl_persbericht.pdf

Archief > ACN-rondleiding Jan de Jonghuis

Het Architectuur Centrum Nijmegen organiseert zaterdag 9 maart rondleidingen door het Jan de Jonghuis in Schaijk. U kunt zich aanmelden voor deze rondleidingen via het ACN.

Archief > film + lezing door Hilde de Haan

Het Architectuur Centrum Nijmegen organiseert in het kader van de achtdelige reeks Architectuur Documentaire Avonden op dinsdag 8 januari 2013 een avond over Jan de Jong. Na vertoning van de film �Uitzicht voor de Geest� van Studio Zicht, houdt Hilde de Haan een lezing over het oeuvre van de Jong, met speciale aandacht voor het Jan de Jonghuis in Schaijk.

Adres: Lindenbergtheater | Ridderstraat 23 | Nijmegen
Datum: 8 januari 2013
Aanvang: 20.00u
Kosten: � 10 (inclusief garderobe en drankje)

Reserveren wordt aangeraden: (024) 3273737

Archief > film 'Uitzicht voor de geest'

Een film over het Jan de Jonghuis waarin mevrouw de Jong vertelt hoezeer haar man ernaar streefde om ruimtes te cre�ren in huis die aanvoelen als weldaad voor de geest. Een film over het leven in een huis vol idealen.

Premi�re: 15 april 2012 (Bosch Art Film Verkadefabriek 's-Hertogenbosch)
Regie en montage: Annelies Uittenbogaard
Camera: Martijn Tervoort
Producent: Studio Zicht